27 Aralık 2008 Cumartesi

Ders kitapları bilgisayara giriyor

Milli Eğitim Bakanlığı halen ücretsiz olarak dağıttığı ders kitaplarını bu kez dijital ortamdan yayınlamaya başlayacak. Büyük ölçüde tamamlanan ve önümüzdeki günlerde hayata geçecek olan proje ile MEB tarafından hazırlanan müfredat kitapları Bakanlığın internet sitesi üzerinden yayınlanmaya başlanacak.
Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen proje kapsamında sektörden alınan kitaplar hariç, içeriği ve basımı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen müfredat kitaplarının tamamı dijital ortama taşındı. Bütün okullarda bilgisayar destekli eğitim için atağa geçen Bakanlık içeriği de teknoloji ile öğrencilerine sunacak. Bakanlık yetkilileri aşağı yukarı 10 gün içerisinde dijitalleştirme işleminin tamamen biteceğini ve kitapların internet üzerinden yayınlanmaya başlanacağını duyurdu. Bu sayede öğrenci ve öğretmenler ders kitaplarına internet üzerinden tek bir tıkla ulaşabilecek.
UCUZ BİLGİSAYARLAR KALİTELİ EĞİTİM Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı gelişmekte olan ülkeler için hazırlanan “Uygun fiyatlı bilgisayarlarla eğitim” projesini de dünyada ilk uygulayan kurum olmaya hazırlanıyor. Bu çerçevede İntel ve Microsoft ile çalışan Bakanlık, Sincan’da bir ilköğretim okulunda pilot uygulamalara başladı. Pilot uygulamada maliyeti 300 dolar olan bilgisayarlar sağlandı ve eğitim tamamen bu bilgisayarlar üzerinden verilmeye başlandı. Bakanlık yetkilileri önümüzdeki dönemde İntel ve Microsoft firmaları ile basın toplantısı düzenleyerek anlaşma yapacak. Bu anlaşma bağlamında pilot uygulamanın gerçekleştirildiği okul sayısı 1’den 9’a yükseltilecek. Uygulama başarılı olursa eğitimde defter ve kitabın yerini bilgisayarların almasının yolu açılacak
http://video.yahoo.com/watch/4122120/11105614

22 Aralık 2008 Pazartesi





17/11/2008 - 05/12/2008 tarihleri arasında Sakarya İlköğretim Okulunda düzenlenen İntel Öğretmen Programı kursu başarı ile bitti .

19 Aralık 2008 Cuma

Elektronik Tahta

usb bellek disk virüsleri

Geçenlerde bir arkadaşıma taşınabilir diskimi götürüp bir program verdim. Nerden bileyim arkadaşın bilgisayarının virüs dolu olduğunu. Daha önce başka formatör arkadaşların başına geldiği için haberim olmuştu usb bellek virüslerinin nasıl temizleneceğini. Bana bulaşan da amvo.exe isimli bilgisayardaki gizli klasörlerin görünmesini engelleyen virüstü. http://www.yazguven.com adresindeki Dracula isimli programla temizliği hallettim.Ayrıca Nod32 web sitesinden de online temizlik yapabilirsiniz.

16 Aralık 2008 Salı

sakarya İlköğretim Okulu İntel Kursu

sakarya İlköğretim Okulu İntel Kursu 15/12/2008 tarihinde başladı.
Katılımcı Çğretmenler;
Aydan Göndelen
Aytaç Nayır
Emel Türkyılmaz Bircan
gamze Ceyhan Uçak
Hatice Binboğa
Leyla göztepe
Nurcan Satı
Rasim Önder
Selayittin Karamustafa
Selma Çetinkaya
Timur Yılmaz
Turgay Dilber

Web 2.0 Araçları

Web 2.0 araçlarını tanımak için tıklayınız...

Eğitici Bilgisayar Formatörlüğü

EĞİTİCİ BİLGİSAYAR FORMATÖR ÖĞRETMENLERİN
GÖREVLENDİRİLME VE ÇALIŞMA ESASLARI

Bakanlığımıza bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarındaki bilgisayar laboratuvarlarının bilgisayar araç-gereç ve dokümanlarının korunmasını, belli kurallar içinde ve özenle kullanılmasını sağlamak, bilgisayar koordinatör ve bilgisayar öğretmenlerinin görevlerini belirlemek amacıyla hazırlanan “Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Örgün ve Yaygın Eğitim Kurumlarında Bilgisayar laboratuvarlarının Düzenlenmesi ve İşletilmesi ile Bilgisayar ve Koordinatör Öğretmenlerin Görevleri Hakkında Yönerge”, 15 Mart 1993 tarih ve 2378 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu yönerge temel alınarak hazırlanan İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde görev yapan bilgisayar koordinatör öğretmenler ile eğitici bilgisayar formatör öğretmenlerin çalışma esasları ve görev tanımları aşağıda yer almaktadır.
Görevlendirme:
1. Eğitici bilgisayar formatör öğretmenler, Millî Eğitim Bakanlığı (Bakanlık) Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından belirli ölçüt ve kriterlere göre düzenlenen eğitimlere katılarak, başarılı olmuş bilgisayar formatör öğretmenler arasından seçilirler ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün teklifi üzerine Bakanlık Makamı oluru alınarak görevlendirilirler.
2. Görevlendirilen eğitici bilgisayar formatör öğretmenlere 15.04.1999 tarih ve 99/12775 sayılı Bakanlar Kurulu kararının 18. maddesine göre ek ders ücretleri ödenir.
3. Bilişim teknolojileri konusunda düzenlecek eğitim ve kurslarda öğretim görevlisi olarak görev yapan eğitici bilgisayar formatör öğretmenlerin yollukları, yevmiyeleri ve kurs ücretleri kadrolarının bulunduğu birimler tarafından ödenir.
Çalışma Esasları:
1. İl merkezlerinde ve merkez dışındaki diğer ilçelerde görevli eğitici bilgisayar formatör öğretmenler, ilgili İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı olarak görev yaparlar.
2. İl merkezlerinde ve merkez dışındaki diğer ilçelerde görevli eğitici bilgisayar formatör öğretmenler, sorumlu oldukları birimlerin çalışma saatlerine tabidirler. Yıllık izinleri görev yaptıkları birimlerin çalışma esasları doğrultusunda belirlenir.
3. İl merkezlerinde ve merkez dışındaki diğer ilçelerde görevli eğitici bilgisayar formatör öğretmenler, teknolojide yaşanan gelişmeleri yakından takip ederek, sahip oldukları bilgilerini sürekli olarak güncellerler. Bu nedenle, yerine getirmekle yükümlü oldukları görevleri aksatmayacak şekilde bilişim teknolojileriyle ilgili hizmetiçi eğitim faaliyetlerine ve diğer organizasyonlara (fuar, sempozyum, panel, gözlem ve çalışma gezileri, vb.) katılırlar.
4. İl merkezlerinde ve merkez dışındaki diğer ilçelerde görevli eğitici bilgisayar formatör öğretmenler, daha önce katıldıkları eğitimler ve seminerler sonucunda, uzmanlaştıkları alanlarda hizmetiçi eğitim faaliyetleri planlar ve düzenler.
5. Merkez dışındaki diğer ilçelerde görevli eğitici bilgisayar formatör öğretmenler, kendi ilçelerinde bilgisayar formatör öğretmen ihtiyacını belirlerler. Okul isimleri ve öğretmen sayılarını belirlemek suretiyle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne sunarlar.
6. İl merkezlerinde görevli eğitici bilgisayar formatör öğretmenler, il merkezlerinde bilgisayar formatör öğretmen ihtiyacını belirlerler. Buna ilişkin okul isimlerini ve öğretmen sayılarını tespit ederek, ilçelerden gelen raporlarla birlikte Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’ne bilgi sunarlar.
7. İl merkezlerinde görevli eğitici bilgisayar formatör öğretmenler, eğitim öğretim yılı başında uygulamaya konulmak üzere, il genelinde ihtiyaç analizi yaparak, ortaya çıkan sonuçlara göre bilişim teknolojileri konusunda yıllık hizmetiçi eğitim tekliflerini yaparlar ve onaylanan planı Eylül ayının sonuna kadar Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’ne gönderirler.
8. İl merkezlerinde görevli eğitici bilgisayar formatör öğretmenler, kendi illerinde ihtiyaç duyulan sayıda bilgisayar formatör öğretmenin yetiştirilmesi faaliyetlerinde öğretim görevlisi olarak görev yaparlar ve bu konuda Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’ne faaliyet raporu sunarlar.
9. İl merkezlerinde görevli eğitici bilgisayar formatör öğretmenler, kendi illerinde görev yapan bilgisayar formatör öğretmenler için geliştirme eğitimleri planlar ve düzenler.
10. İl merkezlerinde görevli eğitici bilgisayar formatör öğretmenler, bilgisayar formatör öğretmenler ile her dönem bir toplantı yapmak suretiyle sürekli olarak işbirliği sağlarlar, bilişim teknolojisi sınıflarının işletilmesiyle ilgili yaşanan sorunları tespit ederler ve bu sorunların giderilmesiyle ilgili çalışmalarda görev alırlar.
11. İl merkezlerinde görevli eğitici bilgisayar formatör öğretmenler, bilişim teknolojisi sınıflarının işletilmesiyle ilgili sorunları (yazılımdan, donanımdan kaynaklanan sorunlar, vb.) tespit ederek, “Yıl Sonu Değerlendirme raporu” tanzim ederler ve bunu Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’ne elektronik ortamda gönderirler.
12. İl merkezlerinde ve merkez dışındaki diğer ilçelerde görevli eğitici bilgisayar formatör öğretmenler arasından ilde/ilçede bilişim teknolojilerine yönelik faaliyetleri organize etmek üzere, birer il/ilçe bilgisayar koordinatör öğretmen seçilir. İl/ilçe bilgisayar koordinatör öğretmenler, il/ilçe millî eğitim müdürlüklerinde görev yapan ilgili müdür yardımcısı/şube müdürü sorumluluğunda ve onunla etkin bir koordinasyon kurarak çalışırlar.
13. Proje tabanlı öğrenmeyi kapsayan Bakanlığımız projelerinde (Gelecek için Eğitim vb.), ilinde bu eğitimi tamamlamış öğretmenlerin edindiklerini öğrencilerine yansıtabilmeleri ve bu bilgileri derslerinde kullanabilmeleri için, her eğitici bilgisayar formatör öğretmeni dönemde en az beş okulda söz konusu projelerde eğitim almış on öğretmene rehberlik eder. Bunun için hazırladığı çalışma planını il koordinatörü kanalı ile Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne gönderir.
14. İl merkezlerinde ve il merkezleri dışındaki ilçelerde görevli eğitici bilgisayar formatör öğretmenlere; Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen görev tanımları dışında başka görevler verilemez.
Görev Tanımları:
İllerde Görev Yapan Eğitici Bilgisayar Formatör Öğretmenlerin Görevleri
Bilişim teknolojisi sınıflarının ihtiyaçları doğrultusunda il ve okul bazında hizmetiçi eğitim ihtiyaçlarını belirlerleyerek bağlı bulundukları millî eğitim müdürlüklerine sunarlar. Gerektiğinde bu eğitimlerde öğretim görevlisi olarak görev yaparlar ve bu konuda öğretmenlere danışmanlık ve rehberlik hizmeti verirler.
Bu amaçla;
1. Bilişim teknolojisi sınıfları bulunan okullarda bilişim teknolojileriyle ilgili yıllık hizmetiçi eğitim ihtiyaçlarını belirlerleyerek, belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda hizmetiçi eğitim tekliflerinde bulunurlar. Bakanlığın bilişim teknolojilerine yönelik eğitim uygulamalarının koordinasyonunda görev alırlar.
2. İl merkezinde ve il merkezi dışındaki ilçelerde bulunan bilişim teknolojisi sınıflarının işleyişini takip ederler.
a. Bilişim teknolojisi sınıflarının etkin, verimli ve yoğun kullanımı konularında tedbirler alırlar, öğretmenlere ve diğer personele bu konuda rehberlik ve danışmanlık yaparlar.
b. Bilişim teknolojisi sınıfları bulunan okulların internet’e bağlanması, okulları tanıtan web sayfalarının hazırlanması ve kullanımı konularında okullardaki öğretmenler ile diğer personele bu konuda rehberlik ve danışmanlık yaparlar.
c. Teknolojide meydana gelen gelişmeleri yakından izlerler ve bunların bilişim teknolojisi sınıfları bulunan okullara kazandırılması konusunda rehberlik ve danışmanlık yaparlar.
3. İl merkezinde ve il merkezi dışındaki ilçelerde bilişim teknolojisi sınıflarının işleyişini sağlayan bilgisayar formatör öğretmenler arasında koordinasyonu sağlarlar.
4. Yürütülmekte olan elektronik dönüşüm, elektronik devlet, elektronik öğrenme ve benzeri çalışmalar kapsamında Bakanlık tarafından geliştirilen program ve projelerin il bazında gerçekleştirilmesini sağlamak üzere, sorumluluk sınırları çerçevesinde katkıda bulunurlar.
İl Bilgisayar Koordinatör Öğretmenlerin Görevleri:
İl merkezinde görev yapan eğitici bilgisayar formatör öğretmenler arasından seçilen il bilgisayar koordinatör öğretmenler il millî eğitim müdürlüğüne bağlı olarak görev yaparlar. Uygun şartları taşıyan eğitici bilgisayar formatör öğretmenler arasından seçilen bu öğretmenler, il millî eğitim müdürlükleri tarafından valilik onayı alınıp Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’ne sunulduktan sonra görevlerine başlatılırlar.
1. Görev yaptıkları illerde bulunan diğer eğitici bilgisayar formatör öğretmenlerle birlikte bilişim teknolojisi sınıflarının ve bilgisayar laboratuvarlarının donanım, yazılım, bakım-onarım, vb. ihtiyaçlarını tespit ederek, ilgili birimlerin yetkilileriyle işbirliği içerisinde karşılanmasını sağlarlar.
2. Bilişim teknolojisi sınıfları ve bilgisayar laboratuvarları bulunan okullarda görev yapan öğretmenlerin bilişim teknolojileri araçlarını yetkinlikle kullanabilmeleri ve öğrenci merkezli eğitime geçişi sağlamak üzere, bu araçları derslerine entegre etmeleri amacıyla ihtiyaç duyulan konularda hizmetiçi eğitim planlaması yaparak, bağlı bulunduğu il millî eğitim müdürlüğüne sunarlar. Gerektiğinde bu konularda öğretim görevlisi olarak görev yaparlar.
3. İlçe bilgisayar koordinatör öğretmenlerden gelen raporları, ilde düzenlenen kendi raporlarına ekleyerek Haziran ayı sonuna kadar elektronik ortamda ve resmi yazı ile Eğitim Teknoloji Genel Müdürlüğü’ne gönderirler.
4. Bakanlık tarafından sürdürülen elektronik dönüşüm, elektronik devlet, elektronik öğrenme ve benzeri çalışmaların görevli olduğu il ve bağlı ilçelerde yürütülmesini ve Bakanlık tarafından ihtiyaç duyulan bilgiyi sağlayarak, il ve ilçeler bazında yürütülen bu uygulamalarda herhangi bir aksaklık meydana gelmemesi için gereken tedbirleri alırlar.
İlçe Bilgisayar Koordinatör Öğretmenlerin Görevleri:
İlçede görev yapan eğitici bilgisayar formatör öğretmenler arasından seçilen ilçe bilgisayar koordinatör öğretmenler ilçe milli eğitim müdürlüğüne bağlı olarak görev yaparlar.
1. İlçesinde bulunan bilişim teknolojisi sınıflarının ve bilgisayar laboratuvarlarının donanım, yazılım, bakım-onarım, vb. ihtiyaçlarını belirlerler ve ilgili birim yetkilileri ile işbirliği yaparak karşılanmasını sağlarlar.
2. Bilişim teknolojisi sınıfları ve bilgisayar laboratuvarları bulunan okullarda görev yapan öğretmenlerin bilişim teknolojileri araçlarını yetkinlikle kullanabilmeleri ve öğrenci merkezli eğitime geçişi sağlamak üzere, bu araçları derslerine entegre etmeleri amacıyla ihtiyaç duyulan konularda hizmetiçi eğitim planlaması yaparak, bağlı bulunduğu ilçe millî eğitim müdürlüğüne sunarlar. Gerektiğinde bu konularda öğretim görevlisi olarak görev yaparlar.
3. Okul bilgisayar formatör öğretmenlerden gelen raporları ilde düzenlenen kendi raporlarına ekleyerek, elektronik ortamda ve resmi yazı ile il millî eğitim müdürlüğüne gönderilmek üzere, ilçe milli eğitim müdürlüğüne sunarlar.
4. Bakanlık tarafından sürdürülen elektronik dönüşüm, elektronik devlet, elektronik öğrenme ve benzeri çalışmaların görevli olduğu ilçelerde yürütülmesini ve Bakanlık tarafından ihtiyaç duyulan bilgiyi sağlayarak, ilçeler bazında yürütülen bu uygulamalarda herhangi bir aksaklık meydana gelmemesi için gereken tedbirleri alırlar.

10 Kasım 2008 Pazartesi